Velikonoční nádivka
Množství je určeno na 10 dospělých porcí  
Druh potravinyHmotnost v gHmotnost v g pro bezlepkovou dietuHmotnost v g pro šetřící dietu
uzená kýta2502500
veka (rohlíky)400400400
vejce 666
mléko250250250
máslo505050
kopřivy, petrž.nať, celerová nať, libečekdle potřebydle potřebydle potřeby
muškátový oříšek   
tuk na vymazání formy202020
strouhanka25025
bezlepkové pečivo04000
libová šunka00200
sůl   

Maso a veku nakrájíme na drobné kostičky. Žloutky oddělíme od bílků. Máslo rozpustíme. Bylinky posekáme nadrobno. Žloutky rozmícháme v mléce, mírně osolíme. Z bílku ušleháme tuhý sníh. Kostky veky a masa promícháme, vmícháme bylinky, zalijeme mlékem se žloutky a necháme mléko vsáknout. Ochutíme muškátovým oříškem a v mícháme sníh z bílků. Hmotu rozprostřeme do vymazané formy (pekáčku). Můžeme i vysypat strouhankou. Dáme péct do trouby na 180 o C na 25-30 minut.

Technologický postup pro dietu šetřící:
Směs v troubě přikryjeme alobalem, aby se netvořila kůrka. Kopřivy nahradíme listovým špenátem.
Úprava pro dietu bezmléčnou:
Mléko a máslo nahradíme vhodnými rostlinnými produkty.
Úprava pro diabetickou dietu:
Technologický postup beze změny, množství pokrmu upravíme dle potřeby strávníka.
Úprava pro bezvaječnou dietu:
Není vhodné.

TIP: Nádivku lze podávat teplou i studenou. Samotnou například se špenátem nebo zeleninovým salátem, nebo jako přílohu k masu.

Víte, že… Velikonoční nádivce se také říká hlavička.

Velikonoční nádivka