Špenátová polévka
Množství je určeno na 10 dospělých porcí   
Druh potravinyHmotnost v gHmotnost v g pro bezlepkovou dietuHmotnost v g pro šetřící dietu
špenát mražený sekaný 200200200
mléko200200200
mouka polohrubá 30030
cibule 35350
vejce 111
máslo303030
sůl 555
smetana na vaření 10% 100100100
krutony 55055
česnek sušený 11115
voda 150015001500
mouka cirznová0300


Na tuku zpěníme cibuli, přidáme polohrubou mouku a orestujeme. Cibulovou jíšku zalijeme vodou, rozšleháme, osolíme, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Přidáme zmrazený špenát, česnek, mléko, vejce a přivedeme k varu. Vaříme ještě 10 minut. Polévku zjemníme smetanou. Podáváme s krutony.

 

Úprava pro dietu bezmléčnou:
Mléko, smetanu a máslo nahradíme vhodnými rostlinnými produkty.
Úprava pro diabetickou dietu:
Mouku snížíme na polovinu. Můžeme vyměnit za cirznovou.Technologický postup beze změny, množství pokrmu upravíme dle potřeby strávníka.

TIP: Místo vejce můžeme použít Šmakouna, nakrájeného na kostičky jako vložku do polévky.

Víte, že…

Mýtus o tom, že špenát je obrovskou zásobárnou železa, je už velmi starý. V roce 1870 to publikoval doktor. E. von Wolf. Přitom ale v roce 1937 němečtí vědci zjistili, že špenát má jen desetinu množství železa, které se u něj původně předpokládalo. E. von Wolf prý způsobil tento omyl nechtěným posunem desetinné čárky, takže špenát neobsahuje 30 mg železa, ale jen 3 mg.

Špenátová polévka