Množství je určeno na 10 dospělých porcí | |||
Druh potraviny | Hmotnost v g | Hmotnost v g pro bezlepkovou dietu | Hmotnost v g pro šetřící dietu |
uzená kýta | 250 | 250 | 0 |
veka (rohlíky) | 400 | 400 | 400 |
vejce | 6 | 6 | 6 |
mléko | 250 | 250 | 250 |
máslo | 50 | 50 | 50 |
kopřivy, petrž.nať, celerová nať, libeček | dle potřeby | dle potřeby | dle potřeby |
muškátový oříšek | |||
tuk na vymazání formy | 20 | 20 | 20 |
strouhanka | 25 | 0 | 25 |
bezlepkové pečivo | 0 | 400 | 0 |
libová šunka | 0 | 0 | 200 |
sůl |
Maso a veku nakrájíme na drobné kostičky. Žloutky oddělíme od bílků. Máslo rozpustíme. Bylinky posekáme nadrobno. Žloutky rozmícháme v mléce, mírně osolíme. Z bílku ušleháme tuhý sníh. Kostky veky a masa promícháme, vmícháme bylinky, zalijeme mlékem se žloutky a necháme mléko vsáknout. Ochutíme muškátovým oříškem a v mícháme sníh z bílků. Hmotu rozprostřeme do vymazané formy (pekáčku). Můžeme i vysypat strouhankou. Dáme péct do trouby na 180 o C na 25-30 minut.
Technologický postup pro dietu šetřící: | |||||||||
Směs v troubě přikryjeme alobalem, aby se netvořila kůrka. Kopřivy nahradíme listovým špenátem. | |||||||||
Úprava pro dietu bezmléčnou: | |||||||||
Mléko a máslo nahradíme vhodnými rostlinnými produkty. | |||||||||
Úprava pro diabetickou dietu: | |||||||||
Technologický postup beze změny, množství pokrmu upravíme dle potřeby strávníka. | |||||||||
Úprava pro bezvaječnou dietu: | |||||||||
Není vhodné. |
TIP: Nádivku lze podávat teplou i studenou. Samotnou například se špenátem nebo zeleninovým salátem, nebo jako přílohu k masu.
Víte, že… Velikonoční nádivce se také říká hlavička.
Velikonoční nádivka