Množství je určeno na 10 dospělých porcí | |||
Druh potraviny | Hmotnost v g | Hmotnost v g pro bezlepkovou dietu | Hmotnost v g pro šetřící dietu |
špenát mražený sekaný | 200 | 200 | 200 |
mléko | 200 | 200 | 200 |
mouka polohrubá | 30 | 0 | 30 |
cibule | 35 | 35 | 0 |
vejce | 1 | 1 | 1 |
máslo | 30 | 30 | 30 |
sůl | 5 | 5 | 5 |
smetana na vaření 10% | 100 | 100 | 100 |
krutony | 55 | 0 | 55 |
česnek sušený | 11 | 11 | 5 |
voda | 1500 | 1500 | 1500 |
mouka cirznová | 0 | 30 | 0 |
Na tuku zpěníme cibuli, přidáme polohrubou mouku a orestujeme. Cibulovou jíšku zalijeme vodou, rozšleháme, osolíme, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Přidáme zmrazený špenát, česnek, mléko, vejce a přivedeme k varu. Vaříme ještě 10 minut. Polévku zjemníme smetanou. Podáváme s krutony.
Úprava pro dietu bezmléčnou: | |||||||||
Mléko, smetanu a máslo nahradíme vhodnými rostlinnými produkty. | |||||||||
Úprava pro diabetickou dietu: | |||||||||
Mouku snížíme na polovinu. Můžeme vyměnit za cirznovou.Technologický postup beze změny, množství pokrmu upravíme dle potřeby strávníka. |
TIP: Místo vejce můžeme použít Šmakouna, nakrájeného na kostičky jako vložku do polévky.
Víte, že…
Mýtus o tom, že špenát je obrovskou zásobárnou železa, je už velmi starý. V roce 1870 to publikoval doktor. E. von Wolf. Přitom ale v roce 1937 němečtí vědci zjistili, že špenát má jen desetinu množství železa, které se u něj původně předpokládalo. E. von Wolf prý způsobil tento omyl nechtěným posunem desetinné čárky, takže špenát neobsahuje 30 mg železa, ale jen 3 mg.