| Množství je určeno na 10 dospělých porcí | |||
| Druh potraviny | Hmotnost v g | Hmotnost v g pro bezlepkovou dietu | Hmotnost v g pro šetřící dietu |
| špenát mražený sekaný | 200 | 200 | 200 |
| mléko | 200 | 200 | 200 |
| mouka polohrubá | 30 | 0 | 30 |
| cibule | 35 | 35 | 0 |
| vejce | 1 | 1 | 1 |
| máslo | 30 | 30 | 30 |
| sůl | 5 | 5 | 5 |
| smetana na vaření 10% | 100 | 100 | 100 |
| krutony | 55 | 0 | 55 |
| česnek sušený | 11 | 11 | 5 |
| voda | 1500 | 1500 | 1500 |
| mouka cirznová | 0 | 30 | 0 |
Na tuku zpěníme cibuli, přidáme polohrubou mouku a orestujeme. Cibulovou jíšku zalijeme vodou, rozšleháme, osolíme, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Přidáme zmrazený špenát, česnek, mléko, vejce a přivedeme k varu. Vaříme ještě 10 minut. Polévku zjemníme smetanou. Podáváme s krutony.
| Úprava pro dietu bezmléčnou: | |||||||||
| Mléko, smetanu a máslo nahradíme vhodnými rostlinnými produkty. | |||||||||
| Úprava pro diabetickou dietu: | |||||||||
| Mouku snížíme na polovinu. Můžeme vyměnit za cirznovou.Technologický postup beze změny, množství pokrmu upravíme dle potřeby strávníka. |
TIP: Místo vejce můžeme použít Šmakouna, nakrájeného na kostičky jako vložku do polévky.
Víte, že…
Mýtus o tom, že špenát je obrovskou zásobárnou železa, je už velmi starý. V roce 1870 to publikoval doktor. E. von Wolf. Přitom ale v roce 1937 němečtí vědci zjistili, že špenát má jen desetinu množství železa, které se u něj původně předpokládalo. E. von Wolf prý způsobil tento omyl nechtěným posunem desetinné čárky, takže špenát neobsahuje 30 mg železa, ale jen 3 mg.
