| Množství je určeno na 10 dospělých porcí | |||
| Druh potraviny | Hmotnost v g | Hmotnost v g pro bezlepkovou dietu | Hmotnost v g pro šetřící dietu |
| uzená kýta | 250 | 250 | 0 |
| veka (rohlíky) | 400 | 400 | 400 |
| vejce | 6 | 6 | 6 |
| mléko | 250 | 250 | 250 |
| máslo | 50 | 50 | 50 |
| kopřivy, petrž.nať, celerová nať, libeček | dle potřeby | dle potřeby | dle potřeby |
| muškátový oříšek | |||
| tuk na vymazání formy | 20 | 20 | 20 |
| strouhanka | 25 | 0 | 25 |
| bezlepkové pečivo | 0 | 400 | 0 |
| libová šunka | 0 | 0 | 200 |
| sůl | |||
Maso a veku nakrájíme na drobné kostičky. Žloutky oddělíme od bílků. Máslo rozpustíme. Bylinky posekáme nadrobno. Žloutky rozmícháme v mléce, mírně osolíme. Z bílku ušleháme tuhý sníh. Kostky veky a masa promícháme, vmícháme bylinky, zalijeme mlékem se žloutky a necháme mléko vsáknout. Ochutíme muškátovým oříškem a v mícháme sníh z bílků. Hmotu rozprostřeme do vymazané formy (pekáčku). Můžeme i vysypat strouhankou. Dáme péct do trouby na 180 o C na 25-30 minut.
| Technologický postup pro dietu šetřící: | |||||||||
| Směs v troubě přikryjeme alobalem, aby se netvořila kůrka. Kopřivy nahradíme listovým špenátem. | |||||||||
| Úprava pro dietu bezmléčnou: | |||||||||
| Mléko a máslo nahradíme vhodnými rostlinnými produkty. | |||||||||
| Úprava pro diabetickou dietu: | |||||||||
| Technologický postup beze změny, množství pokrmu upravíme dle potřeby strávníka. | |||||||||
| Úprava pro bezvaječnou dietu: | |||||||||
| Není vhodné. |
TIP: Nádivku lze podávat teplou i studenou. Samotnou například se špenátem nebo zeleninovým salátem, nebo jako přílohu k masu.
Víte, že… Velikonoční nádivce se také říká hlavička.
Velikonoční nádivka
