Školení vedoucích školních jídelen a kuchařek Prahy 3

V prvním červencovém týdnu proběhlo jako každý rok školení pro kuchařky a vedoucí jídelen z Prahy 3. Uskutečnilo se ve školní jídelně Chmelnice za přítomnosti místostarosty pro školství Mgr. Filipa Málka a metodičky školního stravování odboru školství Mgr. Aleny Strosserové.

Pro vedoucí proběhl seminář na téma Systém HACCP jako praktický pomocník a ne přítěž, který jim pomůže při každoročním auditu systému hygienických pravidel, které v jídelnách zajišťují bezpečnou stravu pro naše děti.

Zatím, co v loňském roce jsme se věnovali dietním pokrmům, v letošním roce jsme zvolili nové trendy ve studené kuchyni. Školní stravování čekají velké změny, stravování se bude více soustředit na rostlinné potraviny, proto chceme být připraveni na tuto změnu i našich jídelnách.

Profesionální kuchaři nám připravili čtyři pomazánky, ve kterých se skloubily luštěniny se zeleninou a mléčnými výrobky. Ochutnali jsme pomazánku z černého kořene se sýrem, pomazánku z mladého hrášku nebo z grilovaných papriky a červených fazolí, poslední byla z vepřového masa a pečené kořenové zeleniny.

V druhé části školení nám kuchaři představili saláty. Opět šlo zejména o kombinaci zeleniny a luštěnin, které dětem nabízíme, abychom plnili spotřební koš. A pokud chceme, aby si na této kombinaci pochutnaly, musíme je připravovat atraktivně. Na školení jsme se naučili celerový salát s jablky, koprem a cizrnou, bulgur s čočkou, hráškem a grilovanou paprikou, brokolicový salát s vejcem.

Sladkou tečkou při tomto setkání byly dýňovo-cizrnové lívance s tvarohem a borůvkami.

Všichni účastníci dostali receptový sešit, takže se můžeme těšit, až tyto nové trendy ochutnáme ve školních jídelnách Prahy 3.

Školení vedoucích školních jídelen a kuchařek Prahy 3