Hráškový krém
Množství je určeno na 10 dospělých porcí
Druh potravinyHmotnost v g
hrášek (mražený)300
brambory200
pórek 100
sůl5
smetana80
Nočky: 
kukuřičná krupice55
mléko70
vejce1 ks
máslo 20
šunka40
máslo 10

Technologický postup pro racionální dietu:   

Hrášek (asi 1/3 si dáme stranou), pokrájený porek a brambory dáme vařit do osolené vody. Uvařenou zeleninu rozmixujeme a zjemníme smetanou, přidáme zbylý hrášek a provaříme.

Nočky:
Mléko přivedeme k varu, přidáme kukuřičnou krupici, rozmícháme, osolíme a sundáme z tepla. Necháme vychladnout, pak přidáme vejce, máslo a najemno nakrájenou šunku. Prolisujeme přes síto na halušky do vroucí vody a necháme krátce provařit. Hotové nočky omastíme máslem a vkládáme do polévky.

Úprava pro dietu bezmléčnou:
V polévce vynecháme smetanu a použijeme jinou vložku.
          
Úprava pro diabetickou dietu:
Technologický postup beze změny, množství pokrmu upravíme dle potřeby strávníka.
       
Úprava pro bezvaječnou dietu:
Použijeme jinou vložku, napřiklad opečenou housku.

Hráškový krém