| Množství je určeno na 10 dospělých porcí | |
| Druh potraviny | Hmotnost v g |
| hrášek (mražený) | 300 |
| brambory | 200 |
| pórek | 100 |
| sůl | 5 |
| smetana | 80 |
| Nočky: | |
| kukuřičná krupice | 55 |
| mléko | 70 |
| vejce | 1 ks |
| máslo | 20 |
| šunka | 40 |
| máslo | 10 |
Technologický postup pro racionální dietu:
Hrášek (asi 1/3 si dáme stranou), pokrájený porek a brambory dáme vařit do osolené vody. Uvařenou zeleninu rozmixujeme a zjemníme smetanou, přidáme zbylý hrášek a provaříme.
Nočky:
Mléko přivedeme k varu, přidáme kukuřičnou krupici, rozmícháme, osolíme a sundáme z tepla. Necháme vychladnout, pak přidáme vejce, máslo a najemno nakrájenou šunku. Prolisujeme přes síto na halušky do vroucí vody a necháme krátce provařit. Hotové nočky omastíme máslem a vkládáme do polévky.
| Úprava pro dietu bezmléčnou: | |||||||||
| V polévce vynecháme smetanu a použijeme jinou vložku. | |||||||||
| Úprava pro diabetickou dietu: | |||||||||
| Technologický postup beze změny, množství pokrmu upravíme dle potřeby strávníka. | |||||||||
| Úprava pro bezvaječnou dietu: | |||||||||
| Použijeme jinou vložku, napřiklad opečenou housku. | |||||||||
Hráškový krém
