Množství je určeno na 10 dospělých porcí | |
Druh potraviny | Hmotnost v g |
hrášek (mražený) | 300 |
brambory | 200 |
pórek | 100 |
sůl | 5 |
smetana | 80 |
Nočky: | |
kukuřičná krupice | 55 |
mléko | 70 |
vejce | 1 ks |
máslo | 20 |
šunka | 40 |
máslo | 10 |
Technologický postup pro racionální dietu:
Hrášek (asi 1/3 si dáme stranou), pokrájený porek a brambory dáme vařit do osolené vody. Uvařenou zeleninu rozmixujeme a zjemníme smetanou, přidáme zbylý hrášek a provaříme.
Nočky:
Mléko přivedeme k varu, přidáme kukuřičnou krupici, rozmícháme, osolíme a sundáme z tepla. Necháme vychladnout, pak přidáme vejce, máslo a najemno nakrájenou šunku. Prolisujeme přes síto na halušky do vroucí vody a necháme krátce provařit. Hotové nočky omastíme máslem a vkládáme do polévky.
Úprava pro dietu bezmléčnou: | |||||||||
V polévce vynecháme smetanu a použijeme jinou vložku. | |||||||||
Úprava pro diabetickou dietu: | |||||||||
Technologický postup beze změny, množství pokrmu upravíme dle potřeby strávníka. | |||||||||
Úprava pro bezvaječnou dietu: | |||||||||
Použijeme jinou vložku, napřiklad opečenou housku. |
Hráškový krém