Cizrnové lívanečky s ovocem | |||||||||
Množství je určeno na 10 dospělých porcí | |||||||||
Druh potraviny | Hmotnost v g | Hmotnost v g pro bezlepkovou dietu | Hmotnost v g pro šetřící dietu | Technologický postup pro racionální dietu: | |||||
cizrnová mouka | 200 | 200 | x | Cizrnovou mouku nasypeme do nádoby, přidáme mléko, žloutky a promícháme. Z bílků ušleháme sníh a lehce vmícháme do těsta. Na oleji smažíme lívanečky po obou stranách dorůžova. Tvaroh vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, podle potřeby můžeme přidat mléko. Krémem zdobíme lívanečky a navrch dáme pokrájené čerstvé jahody. | |||||
mléko | 350 | 350 | x | ||||||
vejce | 3 ks | 3 ks | x | ||||||
olej | 150 | 150 | x | ||||||
tvaroh měkký | 350 | 350 | x | ||||||
cukr moučka | 50 | 50 | x | ||||||
vanilkový cukr | 20 | 20 | x | ||||||
jahody čerstvé | 150 | 150 | x | ||||||
Technologický postup pro dietu bezlepkovou: | |||||||||
Technologický postup beze změny. | |||||||||
Technologický postup pro dietu šetřící: | |||||||||
Receptura není vhodná pro šetřící dietu. | |||||||||
Úprava pro dietu bezmléčnou: | |||||||||
Mléko nahradíme rostlinnou alternativou. Vynecháme zdobení tvarohem – lívanečky můžeme lehce potřít marmeládou (případně sójovým/rýžovým/ovesným či jiným rostlinným dezertem) a navrch dát pokrájené jahody. | |||||||||
Úprava pro diabetickou dietu: | |||||||||
Lívanečky podáváme s tenkou vrstvou neslazeného tvarohu s polevou z rozmixovaného čerstvého ovoce. Necukrujeme a množství upravíme dle potřeby strávníka. | |||||||||
Úprava pro bezvaječnou dietu: | |||||||||
Žloutky v receptuře nahradíme Vajahitem. Každý jeden žloutek v receptuře nahradíme smícháním 10 g Vajahitu s 20 ml vody. Ostatní postup zůstává beze změny. | |||||||||
Alergeny v základní receptuře: vejce, mléko |
Cizrnové lívanečky s ovocem