Pohankový chléb
Pohankový kvašený chléb bezlepkový
Množství je určeno na 10 dospělých porcí
Druh potraviny Hmotnost v g Hmotnost v g pro bezlepkovou dietu Hmotnost v g pro šetřící dietu   Technologický postup pro racionální dietu:   
pohanková mouka 250 250   Suché suroviny smícháme v misce a za přilévání vlažné vody vymícháme řidší těsto (to zhoustne přítomností psylia). Nádobu přikryjeme potravinářskou folii a necháme při pokojové teplotě cca 24 hodin pracovat. Za tuto dobu bude probíhat v těstě kvašení a druhý den by těsto mělo být přirozeně “nakynuté”.
Z těsta vytvoříme bochník, na zpracování používáme pohankovou mouku, aby byl chléb bezlepkový.
Chléb pokapeme vodou a pečeme na pečícím papíře (nebo ve formě na chleba) v konvektomatu na 230 o C zhruba 50 minut.
voda  450 450  
psylium 12 12  
sůl  6 6  
slunečnicová semínka 30 30  
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
Technologický postup pro dietu bezlepkovou:
Vhodné.
Technologický postup pro dietu šetřící:
Není vhodné pro šetřící dietu.
Úprava pro dietu bezmléčnou:
Vhodné.
Úprava pro diabetickou dietu:
Vhodné.
Úprava pro bezvaječnou dietu:
Vhodné.

Pohankový chléb